Skip to main content

Techniek

Stap voor stap uitleg over het maakproces

Stap 1

Vormen van het lijf

Het maken van een Gukkie is een heel proces. Als eerste moet je het lijf maken. Ik gebruik altijd paperclay. Je moet dit heter stoken dan gewone klei maar je kan dunner werken omdat het sterker is. Zoals je kunt zien op de foto werk ik het nog niet helemaal strak af. Dit is vanwege de volgende stap.

stap 2

UIthollen van het lijf

Na het maken van het lijf droog ik het lijf een beetje met een verfföhn. Dan krijg je een stevige buitenkant met een zachte binnenkant. Dat maakt het uithollen makkelijker. Ik snij het lijf in tweeen met een visdraad. Met mirettes hol ik de vorm uit. Dit is om luchtbellen te voorkomen. Eén luchtbel in de Gukkie kan er voor zorgen dat de Gukkie uit elkaar knalt in de oven. Ik maak een tong en tanden in de mond. Met kleislib plak ik de twee delen weer aan elkaar.

Daarna maak ik de ogen en de pootjes

Stap 3

Het aanbrengen van engobes.

De engobes (onderglazuren) moeten met twee of drie lagen worden aangebracht. In dit geval gebruikte ik de engobe om de balletjes (granules) te lijmen aan het lijf. Op die manier kunnen ze vast bakken in de oven. De ogen worden nu ook geschilderd.

stap 4

Het eindresultaat

Als laatste krijgt deze Gukkie een transparante glazuur. Daardoor komen de balletjes vaster aan het lijfje te zitten. De pootjes hebben een groene effectglazuur gekregen.